/ iStock/Getty Images
Като общество и като отделни индивиди

Четвъртата COVID вълна едва започна бавно да отминава, а вече се тревожим за скорошното идване на пета вълна, предвид новопоявилата се новата мутация на COVID вируса Омикрон.

Проф. Радка Аргирова, председател на Българското Дружество по Медицинска Вирусология и член на Експертния Съвет по Вирусология при Министерството на Здравеопазването, коментира новия развой на COVID пандемията и какви са полезните ходове за отделния индивид и за цялото общество в новата ситуация.

Проф. Аргирова пледира да запазим спокойствие и да изчакаме няколко седмици до изясняване на конкретните факти и специфики на новия щам, за да се избегнат неоснователни спекулации и всяване на паника.

проф. Радка Аргирова
ViruProtect

Конкретни, сигурни до момента са няколко факта – Омикрон има над 50 мутации, като повече от тях са съсредоточени в „шипчестия протеин“, който осъществява навлизането  на вируса в човешките клетки, т.е. заразяването. Част от мутациите са вече известни на учените от Алфа и Делта вариантите на вируса и за тях има яснота за симптоматиката, която провокират.

Новият щам се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишни варианти, например Делта, конкретно сред  млади хора и  неваксинирани, защото вирусът търси уязвими гостоприемници, в които да се размножава. Експертът вирусолог подчерта, че заради мутациите в S-гена, кодиращ шипчестия протеин на вируса, са възможни реинфекции дори на вече ваксинирани хора. Затова е важно е да се тестват всички пристигащи /особено от Южна Африка, но не само/, дори преболедували и ваксинирани, да се правят PCR тестове и секвениране на положителните проби, за да се проследи движението на Омикрон и момента на влизането му в България.

a
ViruProtect

Предположение на проф. Аргирова е, че ваксинираните хора ще имат добра защита при среща с новия вариант Омикрон, защото част от мутациите му са характерни за по-„старите“ Алфа и Делта варианти. Предстои да се проучи и ефективността на наличните лекарства за COVID при новия щам – част от тях ще са напълно работещи, а за друга част от тях ефектът им ще се изследва допълнително. Работи се активно и по няколко нови типа лекарства -и такива, които ще се прилагат при първи симптоми, за да се предотврати развитие на заболяването, а и такива които ще са адресирани към хора, които не образуват антитела при ваксинация /или ги образуват много по-бавно от останалите/. Това са хора с трансплантирани органи, пациенти на кортикостероидна терапия, както и здрави хора, които не реагират с антитела при ваксинация, около 3% от населението.

Имаме и качествено нов факт в световната COVID ситуация – вече са на финала клиничните изпитания с  нови формули лекарства – за лечение в домашни условия, с висок процент ефикасност за предотвратяване на тежко протичане и хоспитализация, и медикаменти за профилактика на контактни лица и общото население, изложено на риск.

ViruProtect

Междувременно, преди новите лекарства да са одобрени от Агенциите по лекарствата по света и България, и преди тези медикаменти да са налични и достъпни за всички, проф. Аргирова препоръчва няколко хода за предпазване. На първо място -  да се ваксинираме масово, за да предотвратим възможна поява на нова, „българска“ мутация на вируса. Второ – да се постави трета бустерна доза при някои групи от населението – на възрастни над 60 години, хора при които първата ваксинация е поставена в началото на годината (преди 8-10 месеца), на лица при които концентрацията на антитела е под 150 BAU/ml, лесно проследимо с кръвен тест. А при децата, освен дистанция, хигиена и дезинфекция да се използват и бариерни защитни средства, като спрея ВируПротект.

Според проф. Аргирова, ВируПротект е подходящ  за възрастни и особено за деца, за чиято имунизация сме по-резервирани, макар тя вече да е възможна и за ранната възраст от 5 до 11 години. ВируПротект е спрей, който се прилага в устната кухина/в гърлото, защото точно в тази зона вирусите са концентрирани при заразяването и оттам слизат към долните дялове на дихателната система. Една от активните съставки на медицинското изделие  ВируПротект - трипсинът – ензим добит от риба треска, атакува белтъчната обвивка на вируса и я разрушава. С така увредена белтъчна мантия, вирусът не може да навлезе в клетката и да осъществи заразяването. Препоръчително е ВируПротект  да се използва преди или след рисков контакт или посещение на затворено пространство с повече хора.

Проф. Аргирова препоръчва прилагането на ВируПротект при деца най-вече преди и след посещение на градина, училище, занималня, пътуване в градски транспорт и детски събирания. Основната полза от пръскането на бариерния спрей в гърлото, е вероятността за предпазване от вирусни инфекции и от други вируси – тези на настинки, грип, та до COVID инфекцията.

ВируПротект може да подейства изключително ефикасно и когато е приложен при първи симптоми на вирусна инфекция. В тези случай ВируПротект спомага да се съкрати периода на боледуване с 3-4 дни, и да се облекчaт симптомите. Проф. Аргирова препоръчва бариерния спрей ВируПротект и като профилактика, и като допълнение към терапията при вирусна инфекция. Не на последно място, спреят е с висок профил на безопасност и мек, приятен вкус, което улеснява прилагането му при деца.

В допълнение, проф. Аргирова препоръчва и строг контрол на вече предприетите мерки – дистанция, дезинфекция и маски на закрито. С упражняване на контрол и с реално спазване на епидемиологичните мерки имаме шанс да омекотим предстоящия удар от новия вариант Омикрон.