Първанов се среща с императора и премиера на Япония
Първанов се среща с императора и премиера на Япония / снимкa: DarikNews

Започва официалното посещение на президента Георги Първанов в Япония. Българският държавен глава ще бъде приет от император Акихито и императрица Мичико, ще се срещне с премиера Таро Асо и други високопоставени японски политици. Целта на тази визита е укрепване на политическите и икономическите отношения със страната на Изгряващато слънце след членството на България в ЕС.

Освен срещи на най-високо политическо ниво в програмата на официалната визита на президента Георги Първанов е предвиден и българо-японски бизнес форум.

В навечерието на визитата посланикът на Япония у нас Цунехару Такеда каза пред Дарик, че вижда три области, в които има потенциал за инвестиции. „Едната е разкриване на нови заводи, например за автомобилни резервни части; втората област – това е електротехника или производства, свързани с информационните технологии. И третата област, която е от изключителна важност, това е реализиране на проекти в сферата на околната среда”, каза той.

В Япония президентът Георги Първанов ще открие изложбата „Кирилицата-азбуката на България, азбука на Европа" и ще присъства на демонстрация на компютърно генерирано виртуално пространство. Българският държавен глава ще бъде гост и на турнир по сумо с участието на Калоян Махлянов – Котоошу.