Първанов: Очакванията ми за доклада на ЕК са умерено позитивни
Първанов: Очакванията ми за доклада на ЕК са умерено позитивни / netinfo

„Очакванията ми за предстоящия доклад на Европейската комисия са умерено позитивни, след състоялите се днес срещи в Берлин”. Това заяви президентът Георги Първанов пред българските журналисти в германската столица. Според него докладът ще даде по-разгърната оценка от майския.

Той несъмнено ще включва оценки, очертаващи напредъка на България, който е бил констатиран от всички политици, с които е разговарял българският президент. България ще има пълноправно членство от 1 януари, категоричен бе Георги Първанов.

Българският президент има среща на четири очи с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, както и с белгийския премиер Ги Верхофстад в рамките на Десетия международен форум на фондация "Бертелсман", в която участва.

В речта си пред форума Жозе Мануел Барозу посочи, че след приема на България и Румъния в ЕС, ще трябва да бъдат предприети институционални реформи и след това да се помисли за приемането на нови членове. Той подчерта, че сегашното разширяване е най-голямото в историята на ЕС.