Путин: Украинското общество е разцепено
Путин: Украинското общество е разцепено / снимка: БГНЕС

Опитите за принуждаване на Украйна да избира между Русия и ЕС тласнаха страната към "разцепление", заяви руският президент Владимир Путин след подписването от Украйна на историческо споразумение за асоцииране с ЕС.

"Антиконституционният държавен преврат в Киев и опитите за налагане на украинския народ на изкуствен избор между Европа и Русия тласнаха обществото към разцепление и болезнена вътрешна конфронтация", заяви Путин. "В Югоизточна Украйна кръвта тече, случва се действителна хуманитарна катастрофа, десетки хиляди хора бягат от боевете, за да намерят убежище другаде, включително в Русия", допълни той.

Руският президент призова също така за продължаване на примирието между украинската армия и проруските бунтовници, което изтича днес. "Важно е Украйна да намери пътя към мира, диалога и помирението. Главното е да се установи трайно примирие и условия за диалог между властите в Киев и представителите на регионите в югоизточната част на страната", заяви Путин.

Днес Украйна подписа в Брюксел историческо споразумение за асоцииране с ЕС, което я отдалечава от руската зона на влияние.

Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщи, че около 54 400 души са напуснали домовете си в Украйна, а 110 000 други са предпочели да избягат в Русия. От избягалите в Русия хора само 9000 души са поискали официално убежище от властите. Освен това около 700 души са заминали за Полша, Беларус, Чехия и Румъния.