/ БГНЕС
Президентът на Русия Владимир Путин призова за преговори между Израел и палестинците, като заяви, че е необходимо да се избегне разпростирането на конфликта, което би имало последствия в целия свят, предаде Франс прес.

"Необходимо е да се работи върху дипломацията вместо върху военния аспект и да се търсят решения за спиране на сраженията възможно най-скоро", заяви Путин.

"Второ, трябва да се върнем към процеса на преговори, които трябва да бъдат приемливи за всички страни, в това число и за палестинците", допълни той.

Путин предупреди, че трябва да се избегне разпростиране на конфликта на всяка цена, защото ако подобно нещо се случи, това ще има последствия върху международната ситуация, а не само върху региона.

Руският президент допълни, че Русия, която  е част от Квартета за Близкия изток заедно със САЩ, ЕС и ООН, призван да играе ролята на посредник, може да допринесе за този процес на уреждане на конфликта.

Путин обаче каза, че ситуацията е толкова сериозна, че е трудно да се помогне на процеса на уреждане на конфликта.

Вчера той заяви, че е необходимо създаването на независима и суверенна палестинска държава и че конфликтът е ясен пример за провала на политиката на САЩ в Близкия изток.
Габриела Големанска/БТА