Путин: Отношенията между Русия и Венецуела се развиват динамично
Путин: Отношенията между Русия и Венецуела се развиват динамично / netinfo

Отношенията на Русия с Венецуела се развиват динамично, заяви руският президент Владимир Путин, приемайки тази вечер в резиденцията Ново Огарьово в околностите на Москва своя венецуелски колега Уго Чавес. Путин добави, че възнамерява да обсъди с госта си двустранното икономическо и военнотехническо сътрудничество, предаде ИТАР-ТАСС. Чавес, обръщайки се към Путин, го нарече "брат", и напомни, че това е петата му визита в

Русия. "Много в света се промени от 2001 г., когато се запознахме, в полза на нашите идеи, в интерес на нашите народи", подчерта той.

Чавес разказа за разговора си сутринта с московския кмет Юрий Лужков при откриването на венецуелския културен център "Симон Боливар" за "водещите тенденции в историята", за "необходимостта от връщане към геополитическите идеи" на съветския вожд Владимир Ленин.

Той повтори призива си, който вече отправи към руснаците, като заяви: "Трябва да си спомним за Ленин и да се върнем към идеите му, особено когато става дума за антиимпериализма", заяви Чавес, цитиран от Асошиейтед прес. "Трябва да победим империалистическата хегемония, която ни налагат, или ще се върнем към варварството. Или ще победим империализма, или империализмът ще унищожи света", каза Чавес. "Империята трябва да разбере, че не може да господства над света".

По думите му, културният център в Москва е част от усилията на Венецуела да се бори срещу културното господство на САЩ в целия свят. Популярната култура на САЩ е съсредоточено върху американския начин на живот, Супермен, Батман и Робин", добави той.