Путин нарече украинската армия чуждестранен легион на НАТО
Путин нарече украинската армия чуждестранен легион на НАТО / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на Русия Владимир Путин нарече украинската армия "натовски легион", който се стреми да постигне геополитически цели за възпиране на Русия, предаде ТАСС.

"По същество това вече не е армия, това е чуждестранен легион, в дадения случай натовски легион, който, разбира се, не преследва цели от национален интерес за Украйна", заяви руският президент в изказване пред студенти. "Там има съвсем други цели и те са свързани с постигане на геополитически цели за възпиране на Русия, което по никакъв начин не съвпада с националните интереси на украинския народ", каза Путин на среща със студенти в петербургски университет.

Той посочи също, че официален Киев отказва да върви по пътя на мирното уреждане на конфликта в Донбас и е използвал прекратяването на огъня за прегрупиране на силите.

"За съжаление официалните киевски власти отказват да вървят по пътя на мирното решение, не искат решение с политически средства. Първо използваха правоохранителните органи, после службите за сигурност, после армията", каза Путин.

Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Русия ще улесни контактите между Киев и проруските бунтовници в идните дни, предаде Франс прес. "В идните дни, доколкото знаем, ще има някакви контакти /между Киев и проруските сепаратисти/ и ние ще направим всичко по силите ни, за да ги улесним", увери Лавров на пресконференция след среща с израелския външен министър Авигдор Либерман.

Лавров обвини украинските власти за взрива на насилието в Югоизточна Украйна и призова Западът да не подкрепя Киев чрез действия като налагането на нови санкции на Москва, предаде Ройтерс.

От своя страна германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че никой не се стреми на всяка цена да наложи нови санкции на Москва заради позицията й в Източна Украйна. Той направи това изявление преди срещата на европейските външни министри, насрочена за четвъртък, предаде Ройтерс.

Офанзива на проруските сепаратисти срещу източното украинско пристанище Мариупол обаче ще представлява значителна промяна на ситуацията и Европа ще трябва да реагира, добави Щайнмайер. Той предупреди, че срокът за прилагане на мирното споразумение от Минск изтича и призова Москва да изпрати ясни нареждания на бунтовниците в Източна Украйна.

Говорител на външното министерство заяви, че европейските външни министри ще се срещнат в четвъртък и ще решат как да реагират. "Не мога да ви кажа дали ще има повече или по-малко санкции", подчерта той.