Птици са свалили Еърбъс-а в река Хъдсън
Птици са свалили Еърбъс-а в река Хъдсън / снимка: БГНЕС

Останки от птици са били открити и в двата двигателя на приводнения миналия месец в река Хъдсън в Ню Йорк самолет. Това съобщи американската Национална комисия за транспортна сигурност, предаде Ройтерс.

Това идва като ново потвърждение на направените по-рано предположения, че принудителното приводняване на самолета "Еърбъс А 320" се е наложило именно заради сблъсък с ято птици. Тази версия бе подкрепена и от първите анализи на черните кутии на самолета.

Националната комисия за транспортна сигурност уточни, че и двата двигателя са били повредени и са съдържали "органичен материал", който е бил предаден на орнитолози за по-нататъшни изследвания. Механичен проблем, който е бил открит в десния двигател два дни преди инцидента, е бил отстранен правилно и не е изиграл роля при инцидента, подчерта контролният орган.

Малко след като самолетът излетя на 15 януари от нюйоркското летище "Ла Гуардия", капитанът на полета Чесли Салънбъргър уведоми диспечерите, че управляваният от него "Еърбъс" се е натъкнал на ято птици и двигателите са се повредили. Изправен пред невъзможността да приземи самолета на "Ла Гуардия" или на друго подходящо място, Салънбъргър успя да го приводни в ледената река Хъдсън.

Всички 155 души на борда, сред които един български пасажер, останаха невредими.

Капитан Салънбъргър се превърна в герой в САЩ и заедно с членовете на своя екипаж бе поканен да присъства на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент Барак Обама.