Провал на индийските сили за сигурност в Мумбай
Провал на индийските сили за сигурност в Мумбай / снимка: БГНЕС

Изнесени са труповете от последния обект на атентатите в Мумбай - белязания със следи от куршуми и гранати хотел "Тадж Махал", съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Тази сутрин родителите пуснаха децата си на училище, а много магазини отвориха врати, за първи път след нападенията.

Два дни, след като убиха последните трима терористи, превзели внушителния хотел с 565 стаи, индийските сили за сигурност обявиха, че в сградата няма трупове и скрити бомби.

С изясняването на все повече подробности около атентатите личи колко неподготвени са били те, отбелязва Асошиейтед прес. "Онези момчета могат да направят същото и другата седмица, а нашата реакция ще бъде абсолютно същата", недоволства Аджай Сани, директор на помещаващия се в Делхи Институт за разрешаване на конфликти, който поддържа тесни връзки с индийската полиция и разузнаване.

В първата вълна на нападенията двама млади терористи, въоръжени с автомати, необезпокоявано откриха огън в охраняваната от над 60 полицаи централна гара в Мумбай и обсипаха нищо неподозиращите хора с дъжд от куршуми. Според заместник-комисаря на железопътната полиция в Мумбай повечето полицаи в гарата са били въоръжени просто с палки, или с пушки с антикварна стойност. "Те не са обучени да реагират на сериозни нападения", отбелязва той.

След като посяха смърт и паника на гарата, нападателите продължиха насилието извън нея, издебнаха от засада полицейски микробус, убиха петима полицаи в него, между които и началникът на градския отдел за борба с тероризма, и отвлякоха автомобила, докато на задната седалка изтичаше кръвта на двама полицаи .

Тъй като в 18-милионния мегаполис няма специални части за бързо реагиране, властите трябваше да повикат единствения такъв отряд в Индия, базиран в покрайнините на столицата Делхи. За да стигнат до мястото на събитията, на командосите им бяха необходими близо 10 часа. През това време терористите успяха да установят контрол върху двата луксозни хотела и еврейския център, отбелязва Сани.

Индийският премиер Манмохан Сингх обеща да засили командоските части и да създаде нови бази за тях на различни места в страната. Обеща и да затегне мерките за сигурност по море и по въздух, и да създаде нова федерална агенция за разследвания.