/ Gulliver/Getty Images
Хората, преболедували от новия коронавирус, се нуждаят само от една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech за подсилване на имунитета, сочат данни от американско проучване, цитирано от изданието "Медикъл Експрес".

След еднократна имунизация "наблюдавахме по-високи нива на антителата срещу вируса SARS-CoV-2 при хора, които вече са били инфектирани спрямо тези, които не са преболедували и са със завършена ваксинация", обяснява ръководителят на научния екип д-р Джеймс Мой от университета Ръш в Чикаго.

Eдна доза AstraZeneca и втора доза на Pfizer увеличава броя на антителата

Американските учени констатират също, че втората доза от препарата при преболедувалите не допринася значително за повишаване на нивото на антителата. Това предполага, че еднократно поставяне на ваксината може да бъде приемливо за тази група, смятат експертите.

"Хората с документирано преболедуване от COVID-19 могат да бъдат достатъчно защитени от повторно заразяване след еднократна доза от РНК ваксина", е заключението на изследователския екип.

Колко време ще бъдем защитени след ваксинация?

В проучването се включват 29 доброволци от района на Чикаго, като заразяването им с новия коронавирус е доказано с PCR тест, както и 30 души, които не са боледували.

Средната възраст на участниците е 42 години, а около три четвърти от тях са жени.
 
БТА