/ iStock/Getty Images
Имунизацията срещу COVID-19 с първа доза ваксина на AstraZeneca и втора на Pfizer увеличава шест пъти неутрализиращите антитела в сравнение с приема на две дози от препарата на AstraZeneca. Това установи изследване, проведено в Република Корея и цитирано от Ройтерс.

Проучването е направено сред 499 медицински служители. От тях 100 души били имунизирани с различните ваксини, 200 души - с две дози от ваксината на Pfizer, а останалите - с две дози от препарата на AstraZeneca.

По-дълъг интервал между двете дози на Pfizer засилва нивата на антителата срещу COVID-19

Всички имунизирали изработили неутрализиращи новия коронавирус антитела, които пречат на вируса да прониква в клетките и да се размножава и резултатите от смесването на двете дози ваксини са сходни с броя неутрализиращи антитела в групата, приела две дози от препарата на Pfizer.

Британско изследване миналия месец получи подобни резултати - първа доза от препарата на AstraZeneca, последвана от вода ваксина на Pfizer дава най-добри резултати при Т-клетъчния имунитет и по-голям брой неутрализиращи антитела в сравнение с първа доза от ваксината на Pfizer и втора - на AstraZeneca.

Учени твърдят: Антителата срещу COVID-19 се запазват поне девет месеца след инфекцията

При нито една от групите в изследването не се наблюдава намалена неутрализираща активност срещу варианта Алфа на новия коронавирус, но неутрализиращият титър спада от два до 6,5 пъти срещу вариантите Бета, Гама и Делта.
БТА