Не повече от 45-65% от населението на България има някаква защита от следваща инфекция с коронавирус. Това изчисляват здравните власти в Плана за управление на пандемията от COVID-19.

До този извод се стига на базата на няколко вида данни:

До края на юни в България са поставени общо 1 761 277 дози от наличните ваксини срещу COVID-19. Със завършен имунизационен курс са 805 473 души.

16,2% от пълнолетното население е имунизирано с една доза ваксина към 27 юни. Със завършена имунизация са 14,6%.

22,6% от хората на и над 60 години са с една доза ваксина. Със завършена имунизация са 20,18% от подлежащите.

При медицинския персонал ваксинационният обхват все още е нисък, отчитат здравните власти – едва 20,6% от подлежащите са със завършен имунизационен курс.

В домове за възрастни хора и хора с увреждания със завършен имунизационен курс са 31,3 % от обитателите.

Официално регистрираните случаи с COVID-19 в България до настоящия момент са 421 829 (6,1% от цялото население на страната). Тази бройка не отчита случаите, които не са били регистрирани по различни причини – поради това, че са преболедували леко, защото не са пожелали да си направят изследване за инфекция с SARS-CoV-2 (което е задължително условие заболяването да бъде регистрирано), или не са потърсили медицинска помощ по други съображения.

Засега здравните власти не разполагат с данни за реалния брой на хората, които са придобили естествен имунитет, се казва още в плана.

„Интерес представляват резултатите от направеното наскоро серологично проучване, което не е национално представително, но все пак обхваща 2625 лица от различни населени места, изследвани от различни лаборатории (Д-р Недялко Калъчев, юни, 2021 г.). Изследването доказва наличието на вирус-неутрализиращи тела, с цел да се изключат случаите, при които имунитетът е изграден след ваксинация, а не след естествена инфекция“.

Обобщените резултати сочат, че при 43,5% от изследваните във всички населени места се доказват такива антитела. Изследванията, проведени само в София, включват 500 души и поради това биха могли да се използват като ориентир. Резултатите показват, че при 31,2 % от тестваните 500 души се откриват данни за естествено придобит имунитет.

Макар и условно, този резултат би могъл да се използва като база за прогнозиране на приблизителния процент от населението, притежаващ имунитет след преболедуване, пише още в плана.