Противници на Кадафи свалиха военен самолет край град Мисурата и плениха екипажа
Противници на Кадафи свалиха военен самолет край град Мисурата и плениха екипажа / снимки: Reuters, архив

Противниците на либийския лидер Муамар Кадафи свалиха самолет на режима в град Мисурата, на 200 километра източно от столицата Триполи, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на очевидци, говорили пред местна радиостанция. Те разказват, че екипажът на самолета е оцелял и е бил задържан. Свалянето на самолета е била част от яростната битка за контрол над военновъздушна база край Мисурата. Силите на Кадафи контролират само малка част от базата, където има депо с боеприпаси.

Очевидците разказват, че самият град Мисурата е под контрола на опонентите на Кадафи, които са успели да отблъснат атака на проправителствените сили. Очевидец заяви, че противниците на Кадафи контролират и летището в Мисурата. Хеликоптери на властите обаче са атакували радиостанция в един от жилищните райони на града, пише БТА.

Противници на Кадафи свалиха военен самолет край град Мисурата и плениха екипажа
netinfo

ИТАР-ТАСС съобщава, че опозиционните сили са готови да щурмуват либийската столица Триполи и да свалят Кадафи. Агенцията цитира бившия правосъден министър Мустафа Джалил, който през уикенда обяви, че съставя в Бенгази временно правителство.

"Имаме намерение да организираме поход към Триполи и да вземем под контрол столицата, при условие че международната общност предприеме необходимите стъпки, за да прекрати влизането в Либия на наемници, на които сега се опира режимът на Кадафи", заяви Джалил.

Жителите на Триполи разказват, че основните хранителни продукти са поскъпнали рекордно и пред фурните се вият дълги опашки за хляб, предаде Асошиейетед прес. Цената на ориза е скочила с 500 процента в разгара на кризата. Сега тя е достигнала 40 долара за пакет от 5 килограма. Фурните са ограничени да продават по пет хляба на семейство.

Повечето от жителите на Триполи си стоят у дома, а силите на Кадафи поддържат пропусквателни пунктове в столицата.