Протестите във Вашингтон навлизат във втората си седмица
Протестите във Вашингтон навлизат във втората си седмица / снимки: Reuters

Стотици протестиращи демонстрираха във Вашингтон в неделя, гневни от това, което по думите им е желанието на американското правителство да подпомага финансово богати корпорации докато пренебрегва най-силно притиснатите граждани на страната.

Движението "Окупирай Вашингтон", новоизлюпена активистка група, създала импровизиран щаб на площад "Макферсън" на улица "К" преди седмица, показва признаци на разрастване докато хора от страната се отправят, за да се присъединят към тях в столицата. Над 200 души демонстрираха до "Фрийдъм плаза", край Белия дом, а втора демонстрация събра подобен брой хора край парка "Малкълм Х" в северозападен Вашингтон.

"Има много хора в тази страна, които не могат да си позволят да образоват децата си, а живеят в образовано общество. Аз не искам да живея в страна от третия свят", заяви Лана Ферре, преподавател от Пенсилвания. "Нямаме нужда от огромни корпорации, само от работни места. Но правителството е изцяло за Exxon и Уолстрийт", добавя тя.

Уебсайтът на движението съобщава, че то е изградено по примера на "Окупирай Уолстрийт", чиито активисти продължават да се намират в парк в Ню Йорк от 17 септември насам, пише БГНЕС. Двете групи са гневни от растящото неравенство в САЩ в началото на глобалната финансова криза.

Президентът Барак Обама заяви в четвъртък, че анти-Уолстрийт протестите в Ню Йорк и другаде са израз на обществен гняв и разочарование от странното поведение на банкерите и загиващата икономика, при безработица от 9,1 %.

Протестите във Вашингтон навлизат във втората си седмица
netinfo