Стотици протестиращи щурмуваха рано тази сутрин шведското посолство в Багдад, предаде Ройтерс.

Протестът е бил организиран от симпатизанти на шиитския религиозен лидер Муктада Садр преди очаквано изгаряне на екземпляр на Корана в Швеция. На видеозаписи, публикувани в "Телеграм", се вижда как хора се събират около комплекса на посолството в 01:00 ч. местно време и го щурмуват час по-късно.
 
На видеозаписи, публикувани по-късно, се вижда как се издига пушек от сграда, която е част от комплекса на посолството.

Швеция разкритикува атаката срещу посолството си в Багдад, предаде Ройтерс.
 

Осъждаме всички атаки срещу дипломати и служители на международни организации, се казва в изявление на шведското външно министерство.

Действията на протестиращите бяха разкритикувани и от иракските власти.

Иракското външно министерство заяви днес, че осъжда "по най-суров начин" подпалването на шведското посолство в Багдад и призова силите за сигурност незабавно да започнат разследване, предаде Франс прес.

"Иракското правителство натовари компетентните сили за сигурност да проведат незабавно разследване и да вземат всички необходими мерки за изясняването на обстоятелствата около инцидента, както и за установяването на самоличността на извършителите", се казва в изявление на иракското външно министерство.

Всички служители на посолството в Багдад са невредими, министерството поддържа редовен контакт с тях, заяви още шведското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Иракските власти имат задължението да гарантират сигурността на дипломатическите мисии на своя територия, изтъкна шведското ведомство.

На видеозаписи, публикувани по-късно, се вижда как се издига пушек от сграда, която е част от комплекса на посолството.
Божидар Захариев/БТА