Протестиращи обсадиха няколко министерства в Банкок
Протестиращи обсадиха няколко министерства в Банкок / снимка: Gulliver/Getty Images

Антиправителствените демонстранти обсадиха няколко министерства в тайландската столица Банкок, с искания за оставка на правителството, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Те поискаха от всички служители да напуснат кабинетите си", заяви министърът на туризма и спорта Сомсак Пурисрисак.

Под обсада са също министерствата на вътрешните работи, на транспорта и на земеделието. Демонстрантите поставиха и на техните служители ултиматум да напуснат сградите.

Протестиращите днес напуснаха територията на министерството на външните работи, което бяха окупирали вчера, съобщи ИТАР-ТАСС. Според очевидци група демонстранти демонтирала палатковия си лагер след разговор с официален представител на министерството.

В парламента на Тайланд започнаха дебати по внесения от опозицията вот на недоверие срещу министър-председателката Инглук Шинаватра и вътрешния министър Чарупонг Руеангсуван.

Опозиционната Демократическа партия обеща да представи в хода на дебатите конкретни доказателства за корупционни престъпления, извършени според опозицията от двамата политици.

Междувременно ръководителят на националния съвет за сигурност съобщи, че режимът на засилени мерки за сигурност ще остане в сила в Банкок и трите прилежащи до столицата провинции поне до 31 декември 2013 година. Специалният режим изключва възможността на територията, обхваната от действието му, да се провеждат митинги, демонстрации, акции на гражданско неподчинение. Полицията пък получава правото незабавно да задържа всеки, който представлява опасност за сигурността. Режимът бе въведен то тайландското правителство на 25 ноември заради ситуацията около политическите протести в столицата.