/ БГНЕС
Стотици хонконгски протестиращи блокираха днес железопътния транспорт в сутрешния час пик. Тази поредна антиправителствена кампания в бившата британска колония предизвика хаос в пътуванията, предаде Ройтерс.

Сълзотворен газ, гумени куршуми, камъни и тухли на протестите в Хонконг (СНИМКИ/ВИДЕО)

Активисти блокираха вратите на влаковете и предизвикваха объркване в железопътния транспорт. Това принуди стотици хора да си тръгнат от жп гарите и да търсят алтернативен превоз.

"Не знаем колко дълго ще останем тук, нямаме лидер, както виждате, сега това е масово движение", каза Шарън, 21-годишна маскирана протестираща, която пожела да се представи само с това име. "Не искаме да създаваме неудобства на хората, но трябва да накараме властите да разберат защо протестираме. Ще продължим с това, докато е нужно", добави тя.

Демонстрациите в Хонконг събраха над 288 хил. души (СНИМКИ/ВИДЕО)

Други скандираха "Освободете Хонконг" и "Революцията на нашето време".

Железопътният оператор Ем Ти Ар заяви, че движението на влакове по някои линии е нарушено и призова хората да търсят други видове транспорт.

Хиляди участваха в антиправителствено протестно шествие в Хонконг

Хонконг, който бе върнат на Китай през 1997 г., е обхванат от най-тежката си политическа криза от десетилетия след два месеца на все по-насилствени протести, представляващи сериозно предизвикателство за управляващите в Пекин от Китайската комунистическа партия.
БТА