Прокурор поиска смъртно наказание за сваления от власт президент на Тунис
Прокурор поиска смъртно наказание за сваления от власт президент на Тунис / www.sxc.hu

Военен прокурор в Тунис поиска смъртна присъда за бившия президент Зин ал Абидин Бен Али заради предполагаемата му роля в убийството на протестиращи в градовете, от които тръгна Арабската пролет, предадоха световните агенции.

Бен Али, който избяга в Саудитска Арабия, след като демонстрации обхванаха Тунис на 14 януари 2011 г., вече е осъден задочно на десетилетия затвор по обвинения, вариращи от корупция до изтезания. Досега обаче той не е бил обвиняван за престъпления, които предвиждат смъртно наказание - присъда, която е рядко изпълнявана в северноафриканската страна, отбелязва БТА.

Прокурорът от западния град Кеф поиска също максимално наказание за всички обвинени за смъртта на протестиращи в градовете Касерин, Таля, Кейруан и Таджруин. Сред обвинените е бившият министър на вътрешните работи Рафик Белхадж Касем.

Над 300 души бяха убити, а много повече ранени по време на въстанието, което свали от власт президента Бен Али и предизвика бунтове в целия регион. Само двама полицаи са осъдени до момента за убийство на демонстранти, което предизвика гняв у роднините на жертвите.