/ Guliver/Getty Images
"Мелерио" - най-старата бижутерска къща в света, излага в Манхатън, Ню Йорк, гривна с богата история, носена от най-известната кралица на Франция Мария-Антоанета, предаде АФП.

Уникалното изделие, съставено от седем антични камеи, монтирани върху гривна с флорални мотиви от гранат и сребро, не е "разкошно дворцово бижу, но е историческо", изтъкна Лора-Изабел Мелерио, представител на 14-ото поколение на "Мелерио" (Mellerio dits Meller) и президент на френската бижутерска къща, основана през 1613 г.

Продават на търг 300 каратова диамантена огърлица, свързвана с Мария-Антоанета

Мелерио, която е и неин артистичен директор, разказва как далечният й предшественик Жан-Батист Мелерио около 1780 г. - юноша по това време, един ден се появява пред портите на двореца "Версай", за предложи изделията си.

Забелязан от Мария-Антоанета, която има вкус към aнтичността, Мелерио й продава или подарява известната гривна, която последната кралица от Стария режим на Франция пази до екзекуцията си на гилотината на 16 октомври 1793 г. в Париж.

Придобита отново от семейството, което все още е начело на най-старото независимо бижутерско предприятие в света, гривната повече от два века по-късно е "шедьовърът" на "Мелерио" за навлизането му в САЩ и Ню Йорк - международен център на финансите, изкуствата и лукса.

За представянето "Мелерио" избира Манхатън.
 
До края на октомври гривната "Мария-Антоанета" ще бъде изложена заедно с по-съвременни бижута на партера на известен нюйоркски универсален магазин.
      
От "Мелерио" казват, без да разкриват подробности, че американската е втората им най-голяма чуждестранна клиентела след японската. Бижутерската къща ще направи опит да се утвърди в една от световните столици на лукса в момент, когато според анализаторите международният пазар се "задъхва", отбелязва АФП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Елена Христова/БТА