принц Хари
принц Хари / БТА
Принц Хари ще се яви днес в лондонски съд като свидетел в рамките на исковете срещу британски издател на таблоиди.

По-малкият син на крал Чарлз III ще стане първата високопоставена кралска особа, която от повече от век насам ще даде показания в съда срещу Mirror Group Newspapers (MGN).



Той и различни други високопоставени ищци обвиняват компанията в незаконни дейности, включително хакерство по телефона, съобщи "Франс24".

Делото е едно от няколкото, които 38-годишният принц е завел срещу британски вестникарски групи, след като се оттегли от кралските си задължения в началото на 2020 г. и в крайна сметка се премести в Калифорния заедно с американската си съпруга Меган Маркъл.

Адвокатът на Хари Дейвид Шърбърн заяви пред лондонския Върховен съд в понеделник, че принцът е бил обект на незаконно събиране на информация още като ученик и телефонът му е бил хакван "многократно".

"Нито един аспект от живота на младия принц не е бил в безопасност" от намесата на пресата, твърди той.

Представлявайки MGN, издател на таблоидите The Mirror и The Sunday People, адвокат Андрю Грийн заяви, че "няма доказателства", че телефонът на Хари е бил подслушван.

Очакваше се принцът да се яви в съдебната зала в понеделник, но той не взе участие в изслушването, тъй като късно в неделя е отлетял за Обединеното кралство, след като е отпразнувал втория рожден ден на дъщеря си Лилибет, съобщи Шърбърн.

Делото срещу MGN е съсредоточено върху твърденията, че таблоидите ѝ са извършвали незаконно събиране на информация, за да получат истории за Хари и други ищци, включително двама актьори от телевизионни сапунени опери и бившата съпруга на комик.

В началото на съдебния процес на 10 май MGN се извини и призна, че има "някои доказателства" за незаконно събиране на информация, включително за история за Хари.

Но отрече подслушването на гласовата поща и също така заяви, че някои искове са били предявени твърде късно.
Шърбърн твърди, че в MGN са се извършвали незаконни дейности от "индустриален мащаб", които са били одобрени от висши ръководители.
 
Правни битки

Хари, който е пети в линията за наследяване на британския трон, има бурни отношения с пресата и смята, че медиите са отговорни за смъртта на майка му принцеса Даяна, която загина в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г., преследвана от папараци.

В телевизионни интервюта и в експлозивните си мемоари "Резервен" („Spare“), публикувани през януари, Хари се нахвърли върху други кралски особи, обвинявайки ги в сговор с пресата.

В съдебните документи, представени през април, Хари твърди, че кралското семейство като институция е сключило "тайно споразумение" с един британски издател, което му е попречило да заведе дело, за да избегне излизането на кралски особи на свидетелската скамейка.
Той твърди също, че монархията е искала да предотврати отварянето на "кутията на Пандора" от негативни публикации, които биха могли да опетнят кралския двор.

Принцът обеща да застане начело на усилията за налагане на промени в британските таблоидни медии, а процесът срещу MGN е една от няколкото текущи съдебни битки, които той започна срещу пресата.

Те включват съвместни съдебни действия срещу Associated Newspapers (ANL), издател на Daily Mail, заради предполагаеми нарушения на неприкосновеността на личния живот.

Базираният в Калифорния принц се появи изненадващо във Върховния съд през март, за да чуе правните аргументи по делото, но не даде лични показания.

Днешните му свидетелски му показания ще бъдат първите, в които висш кралски особа дава показания в съда, след Едуард VII, който преди да стане монарх, през 1890 г. се изказва по дело за клевета.

Сестрата на Чарлз - принцеса Ан, стана първият член на сегашното кралско семейство, който беше осъден за криминално престъпление, след като едно от кучетата ѝ ухапа две деца през 2002 г.

Тя се призна за виновна за престъпление по Закона за опасните кучета, така че не беше задължена да дава показания в съда.
БГНЕС