Мемоарите принц Хари, които са на пазара от няколко дни, се превърнаха в най-продаваната нехудожествена книга в историята или поне така твърди нейният американски издател.

Очакванията за големи опашки пред книжарниците не се състояха. Онлайн обаче книгата вече е номер 1 по цял свят. Така е в Обединеното кралство, Америка, Австралия и Германия. В тези 410 страници принц Хари прави някои шокиращи разкрития за своя живот. Основното е, че цял живот той се е чувствал резервен, така както се казва и книгата, съобщи NOVA.

Друго, което разказва Хари, е, че лично той, като част от британската армия, е убил 25 талибански военни. Това създава вече сериозни проблеми за сигурността му. Той се движи с въоръжена охрана в Америка. Има и големи критики срещу баща му крал Чарлз III, а също и срещу брат му принц Уилям.

По-богат: Книгата на принц Хари продаде рекордните 1,4 млн. копия за ден

Хари казва, че са избрали да емигрират в САЩ с Меган, защото не са получили подкрепата, от която всяко младо семейство има нужда. Но експресни социологически проучвания показват, че Хари не получава състрадание сред британците. Напротив - 63% смятат, че той е сгрешил с публикуването на тези мемоари и вече неговият образ се възприема като отрицателен, за разлика отпреди десет години, когато той беше номер 1 по одобрение и си оспорваше първото място със своята покойна баба кралица Елизабет II. 41% пък смятат, че тази книга е направена просто за пари, такива каквито трябват на Меган и Хари, за да живеят в Америка. 

До момента дворецът и британското кралско семейство не са коментирали тези мемоари. Най-вероятно няма и да го направят. Също така очакванията за голяма промяна в британската монархия едва ли ще се състоят, въпреки направените шокиращи разкрития в тях. Британската монархия действа по правила от векове и каквото и да се случва в нея, то става бавно. А и има нещо друго – британците харесват своята монархия, защото тя е част от тяхното усещане за велика нация.