Автобиографията на принц Хари "Резервен" е продала 1,4 милиона англоезични копия през първия ден във Великобритания, Съединените щати и Канада, като е счупила рекорда на Penguin Random House по продажби, съобщи издателството.

Книгата беше публикувана във вторник, придружена от четири високопоставени рекламни интервюта с принца.

Биографията на принц Хари стана най-бързо продаващата се книга във Великобритания

Продажбите надминават предишния рекорд на Penguin Random House за първи ден на нехудожествена литература, поставен от "Обетована земя" на Барак Обама.

Само в Съединените щати през първия ден на издаването ѝ през 2020 г. бяха продадени 887 000 копия.

Във Франция френското издание, стартирало с тираж от 210 000 екземпляра, се преиздава с допълнителни 130 000 екземпляра, съобщиха за АФП от издателство Fayard.

Търсенето от страна на книжарниците е било с около 20% по-високо, отколкото за президентските мемоари на Обама, допълни то.

Разкритията в хитовата книга на Хари включват твърдения, че принц Уилям го е нападнал физически по време на скандал през 2019 г. и че някогашните близки братя са молили баща си да не се жени за съпругата си, кралицата-консорт Камила.

38-годишният бивш войник също така заяви, че е убил 25 талибани по време на престоя си в Афганистан, което предизвика осъждане от страна на военните и талибаните.

Части от книгата бяха широко разпространени, но съдържанието ѝ продължи да пълни ефирното време и страниците на вестниците и интернет.

Джина Сентрело, президент и издател на Random House Group, заяви в изявление, че "Резервен" е много повече от мемоар на знаменитост.

"Уязвима и сърдечна, смела и интимна, "Резервен" е историята на човек, когото може би сме си мислили, че вече познаваме, но сега наистина можем да разберем принц Хари чрез собствените му думи", каза тя.

"Като гледаме тези изключителни продажби през първия ден, читателите явно са съгласни, че "Резервен" е книга, която изисква да бъде прочетена, и е книга, която се гордеем да издадем", добави тя.

За мемоарите на принц Хари: Опашки се извиха пред книжарниците във Великобритания

"Резервен" е публикувана на общо 16 езика по света и излиза едновременно в печатен и дигитален формат в Северна Америка от Random House US и Random House Canada, а в Обединеното кралство - от Transworld.

Несъкратено аудио издание на книгата, прочетено от самия Хари, също беше публикувано от Penguin Random House Audio.

Кралското семейство не е коментирало книгата.
БГНЕС