Британският принц Хари пристигна във Великобритания без съпругата си Меган за погребението на дядо си принц Филип, съобщи Ройтерс. 

За да го запомним с усмивка: Най-забавните лафове и гафове на принц Филип през годините

Принц Хари е пристигнал на летище Хийтроу с полет от Лос Анджелис и веднага се е изолирал в карантина, преди траурната служба за херцога на Единбург, насрочена за 17 април. Съпругът на кралица Елизабет Втора принц Филип почина на 99 години в петък.

От Бъкингамския дворец съобщиха преди това, че Меган, съпругата на принц Хари, няма да участва в церемонията. Тя е бременна и е била посъветвана от лекаря си да не пътува.

Любов като от приказка: Неодобряваният младоженец Филип и непоколебимата Елизабет

На летище Хийтроу принц Хари е бил посрещнат от охрана и откаран до двореца Кенсингтън в черен "Рейндж роувър", писа "Мейлонлайн". Според изданието херцогът на Съсекс най-вероятно ще се самоизолира в Нотингам котидж. Фрогмор котидж, където живееха с Меган преди да решат да се оттеглят от кралските си ангажименти и да се преселят в САЩ, вече се обитава от принцеса Юджини и съпруга ѝ Джак Бруксбанк.

Великобритания потъна в траур след смъртта на принц Филип (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според правилата във Великобритания в условията на пандемията принц Хари може да излезе от карантина след пет дни вместо установените десет, ако даде отрицателен тест за новия коронавирус.

Ковчегът с тленните останки на принц Филип е в параклиса на двореца Уиндзор. В събота ковчегът, покрит с личния му флаг, с венец, фуражката и сабята му, ще бъдат пренесени до официалния вход на двореца Уиндзор от гвардейци от първи батальон на Гренадирската гвардия.

Какво ще стане с британската монархия след кончината на принц Филип?

Ковчегът на херцога ще бъде транспортиран със специално модифициран "Ленд роувър". В конструирането и дизайна му е участвал лично принц Филип. Когато процесията стигне до параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзор, в цяла Великобритания ще почетат с минута мълчание принц Филип. Погребението му е частна церемония, в която ще участват само тридесет души заради здравните ограничения.

Хари и Меган почетоха паметта на принц Филип

Сред тях ще са принц Чарлз и други членове на кралското семейство, но кралица Елизабет Втора няма да се включи в процесията.

В неделя принц Андрю каза, че кралицата понася стоически загубата, за която сама казва, че е "оставила огромна празнина в живота й".

По думите му съпричастността на народа им дава сили да се справят със скръбта.
БТА