"Изключителен човек", "отдаден" на страната, както и на семейството си: от всички посоки към Обединеното кралство прииждат послания на почит към паметта на принц Филип - съпругът на кралица Елизабет Втора, който почина днес на 99 години, предаде Франс прес.

За да го запомним с усмивка: Най-забавните лафове и гафове на принц Филип през годините

Първи отдаде почит британският премиер консерватор Борис Джонсън, който изрази респект към "изключителния живот и дейност" на херцога на Единбург.

Най-дълго служилият принц-консорт, той "допринесе за напътстването на кралското семейство и монархията по начин, така че тя да остане безспорна институция, жизнено важна за равновесието и благополучието в нашия национален живот", заяви Джонсън. Той добави, че принц Филип е бил високо уважавана обществена фигура, отдаден съпруг и горд и любящ баща, който спечели привързаността на няколко поколения в Обединеното кралство, в страните от Общността на нациите и по света.

принц Филип
Gulliver/Getty Images

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър изрази съжаление по повод "загубата на изключителен държавен служител", "посветил живота си на нашата страна", първо в кралския флот, а после редом до Елизабет Втора. "Той ще бъде запомнен най-вече с изключителната му ангажираност и отдадеността му на кралицата", заяви Стармър.

Любов като от приказка: Неодобряваният младоженец Филип и непоколебимата Елизабет

Техният брак, продължил повече от седем десетилетия, беше "символ на сила, стабилност и надежда", източник на вдъхновение за "милиони хора в Обединеното кралство и извън него", добави той.

Великобритания потъна в траур след смъртта на принц Филип (СНИМКИ/ВИДЕО)

Бившият министър-председател Тони Блеър, който беше на власт, когато почина принцеса Даяна през 1997 г., отдаде почит на човека, "който често изпреварваше времето си".

"Той разбира се ще бъде признат особено за забележителната си непоколебима подкрепа за кралицата през толкова много години. Но трябва също да бъде почетен не по-малко като далновиден, решителен и смел човек", каза Блеър.

принц Филип
Gulliver/Getty Images

По-сдържано, първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза, че е "натъжена" от смъртта на херцога на Единбург и поднесе съболезнования от свое име и от името на шотландците на кралицата и кралското семейство.

Според Стърджън, принц Филип ще остави "дълбока следа" в Шотландия, страна, с която имаше "дълбоки и трайни връзки" и където винаги прекарваше ваканциите си в замъка Балморал.

Принц Филип - голямата любов, силата и опората на британската кралица

В Северна Ирландия юнионистката министър-председателка Арлин Фостър припомни, че принцът е бил много уважаван за активната си и отдадена служба на страната си, както и с непоколебимата си подкрепа за кралицата по време на управлението ѝ. Фостър изтъкна, че с подчертания си интерес към Северна Ирландия" той е оказал "дълбоко и положително въздействие върху хиляди наши младежи, особено чрез програмата си в полза на младите "Наградата на херцога на Единбург".

принц Филип
Gulliver/Getty Images

Кметът на Лондон Садик Хан, който е лейбърист, също изтъкна, че принцът е бил изключителен човек, посветил живота си в служба на обществото и в помощ на другите. Хан припомни, че през Втората световна война принцът е воювал за Обединеното кралство и "за свободите, на които днес много държим".

Българският президент Румен Радев посочи в съболезнователно писмо, че  херцогът на Единбург ще бъде запомнен като високо почитан, активен общественик и деятел във Великобритания, в Британската общност и в света.

Индийският премиер Нарендра Моди отдаде почит на военната кариера и социалната активност на принц Филип.

Мисля за британците и кралското семейство, написа Моди в Twitter. Принцът имаше забележителна кариера в армията и беше начело на много социални инициативи. Нека почива в мир.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо изтъкна, че принц Филип е бил човек на убежденията и принципите, воден от чувството си за дълг към другите. Ще го помним с обич като стълб в живота на нашата кралица, посочи Трюдо в свое комюнике.
БТА