/ Guliver/Getty Images
Повече от 65 години той е неизменното присъствие до британската кралица Елизабет Втора. За 96-годишният принц Филип предстои да изпълни последния си самостоятелен официален ангажимент, преди да се оттегли от активен обществен живот. В последната си самостоятелна изява - 22 219-ата според Асошиейтед прес, херцогът на Единбург ще се срещне с войници от Кралската морска пехота, пропътували 1664 мили, за да съберат пари за благотворителност.

Последният самостоятелен обществен ангажимент на принц Филип

След като преустанови самостоятелната си дейност, принц Филип от време на време ще придружава 91-годишната кралица Елизабет Втора, която ще продължи да изпълнява пълна програма от официални ангажименти.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПРИНЦ ФИЛИП И КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ

Херцогът на Единбург е патрон, президент или член на над 780 организации, с които ще продължи да бъде свързван, но няма да играе активна роля с присъствие на официални ангажименти.

Елизабет II и съпругът й почетоха с минута мълчание жертвите на пожара в Лондон


През ноември кралица Елизабет Втора и принц Филип ще отбележат 70-годишната от сватбата си. Въпреки дълголетието си, бракът им не винаги е бил безпроблемен. Особено в ранните години, когато Елизабет вече е кралица, принцът се бори с това постоянно да е в сянката й и да стои на няколко крачки за нея.

Британският принц Филип
Guliver/Getty Images

Единбургският херцог успява да свикне с положението си и да се превърне в нейна "сила и опора", както го нарича кралица Елизабет Втора. През десетилетията на активна дейност принц Филип е произнесъл близо 5500 речи, написал е 14 книги и е бил на 637 самостоятелни посещения в чужбина. Херцогът на Единбург е поддръжник на каузи за защита и опазване на околната среда и е проявявал интереси към науката, инженерството и индустрията. Като добре подготвен спортист той редовно играе поло до 1971 г.

Изписаха принц Филип от болницата

Благодарение на активната си дейност 96-годишният принц Филип се радва на относително добро здраве. Той все още може да облече униформата, която носи на сватбата си, използва стълби, вместо асансьор и за първи път е забелязан със слухов апарат на дворцов прием през 2014 г., когато е на 93 години.

През последните няколко години принц Филип нееднократно беше приеман в болница. Част от здравословните му проблеми се приписват на активните му занимания със спорт. От Бъкингамския дворец обаче отричат, че решението да преустанови самостоятелните си ангажименти е свързано със здравето му.

Филип "Поразяващата уста"

През годините на активна обществена дейност принц Филип се прочу като автор на безчет лафове и гафове. Част от наблюдателите изглежда ценяха често спорните му забележки, внасящи елемент на безгрижие в сериозни прояви. Други се изненадваха от директните му коментари за външността или културата на хората, с които е разговарял, питайки се дали те свидетелстват за старомоден хумор и незнание в най-добрия случай или за тесногръдие и грубост в най-лошия.

Британската кралица Елизабет и съпругът й принц Филип
Guliver/Getty Images

Каквито и да са били мотивите на принц Филип, неговите лафове и гафове, неведнъж превръщали се във водещи заглавия и налагали публични извинения от Бъкингамския дворец, ще останат в историята. По случай предстоящото оттегляне на херцога на Единбург от самостоятелни официални ангажименти, агенциите припомнят някои от тях:

- "С какво правите гаргара, с камъчета?" - към певеца Том Джоунс през 1969 г.
- "Обявявам това нещо за открито, каквото и да е то" - по време на посещение в Канада през същата година.
- "Ако останете тук твърде дълго, ще се сдобиете с дръпнати очи" - към британски студенти по време на визита в Китай през 1986 г.
- "О, не, може да хвана някоя страховита болест" - в отговор на предложението да погали коала по време на визита в Австралия през 1992 г.
- "Едва ли сте тук от толкова дълго време, нямате бирено коремче" - към британец в Унгария през 1993 г.
- "Райхканцлер" - в обръщение към Хелмут Кол през 1997 г. с наименованието, за последно използвано от Хитлер.
- "Как държите местните настрана от пиенето достатъчно дълго, за да изкарат шофьорския изпит?" - към инструктор по кормуване в Шотландия през 1995 г.
- "Това е сериозно разхищение на пространство" - на прием през 2000 г. по случай откриването на новото британско посолство в Берлин.
- "Прекалено си дебел за астронавт" - към 13-годишно момче, което през 2001 г. му споделя, че мечтае да пътува в космоса.
- "Още ли се замеряте с копия?" - към аборигенски предприемач в Австралия през 2002 г.
- "Изглеждате сякаш сте готов за лягане" - към нигерийския президент през 2003 г. по повод традиционната му роба.
- "Май не сте си проектирал брадата толкова добре" - към дизайнера Стивън Джъдж през 2009 г., коментирайки катинарчето му.
- "В стриптийз клуб ли работите?" - към жена морски кадет през 2010 г., споделила, че се е трудила почасово в нощно заведение.
- "Имате ли бельо от същия плат?" - посочвайки традиционното шотландско каре в разговор с лидерката на местната Консервативна партия на прием през 2010 г.
- "Децата ходят на училище, защото родителите им не ги искат вкъщи" - към пакистанската активистка и най-млада носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсуфзай през 2013 г.
БТА