Принц Филип - силата и опората на най-дълго властвалия британски монарх
Принц Филип - силата и опората на най-дълго властвалия британски монарх / Guliver/Getty Images

На 9 септември 2015 година около 17,30 часа местно време 89-годишната кралица Елизабет Втора става най-дълго властвалият монарх в британската история. Нейно величество подобрява рекорда на пра-прабаба си кралица Виктория, която властва 63 години и 216 дни от 1837 до 1901 г. Зад кралицата, задържала се като "стабилна скала" десетилетия наред на британския престол в един постоянно променящ се свят, стои нейната "сила и опора" - съпругът й принц Филип, пише в. "Дейли експрес".

Съпругът на кралица Елизабет Втора насаме я нарича „Зелка"

По време на непоклатимия им брак херцогът на Единбург е подкрепял, съветвал и обичал кралица Елизабет Втора. И се е смял заедно с нея. Нищо чудно, че тя го нарича нейната "сила и опора".

За разлика от пра-прабаба си кралица Виктория, която властва 40 години без любимия си съпруг принц Албърт, кралица Елизабет Втора е "благословена" мъжът й принц Филип да е изминал "всяка крачка от пътя" заедно с нея. И макар първоначално да не е одобрен от родителите и придворните, сега, наближавайки 70-годишнината си, бракът на кралица Елизабет Втора и принц Филип е история за голям успех.

СНИМКИ: Най-дълго властвалият монарх в историята на Великобритания

Говори се, че още на 13-годишна възраст Елизабет се е зарекла, че никога няма да вземе за съпруг друг мъж, освен Филип. Това се случва през 1939 г., когато тя е още принцеса, а той е привлекателен гръцки принц и морски кадет. Когато Филип й предлага брак - в имението Балморал през 1946 г. - Елизабет приема, без да се посъветва с родителите си. Кралят и кралицата настояват за период на размисъл, но принцесата е непоколебима в решението си. Писмата, писани скоро след сватбата им през 1947 г., са свидетелство за голямата им любов.

"Филип е ангел", възторжено казва принцеса Елизабет на родителите си. "С него се държим така, сякаш си принадлежим от години". Не по-малко ентусиазиран е и Филип: "Тя е единственото нещо в света, което е абсолютно реално за мен".

В младостта си Филип е човек на действието - той се радва на службата си в Кралския военноморски флот на Великобритания и се отличава във военно време.

„Малката Лилибет" е на път да стане най-дълго царувалият британски монарх

Смята се, че двойката е била най-щастлива, когато Филип е разпределен в Малта от 1949 до 1951 г. С него е и бъдещата кралица. Нейно величество впоследствие е споделяла с нотка тъга, че това е било единственото време, в което е могла да води "нормален" живот.

Заболяването и преждевременната смърт на баща й крал Джордж Шести слагат рязък край на това относително безгрижно време. Първоначално Филип си взима отпуск за неопределено време от флота, но впоследствие става ясно, че той никога няма да се върне на служба. "Смятах, че ще имам флотска кариера, но стана ясно, че няма надежда. Понякога човек няма избор. Нещата просто се случват и трябва да се направят компромиси. Такъв е животът. Приех го и се опитах да дам най-доброто от себе си", казва по-късно принцът.

Въпреки дълголетието си, бракът на Елизабет и Филип не винаги е бил безпроблемен. Особено в ранните години, когато Елизабет вече е кралица, принцът се бори с това постоянно да е в сянката й и да стои на няколко крачки за нея.

63 години на трона: кралица Елизабет не дава признаци за оттегляне

Навремето в разговор с австралиец, който споделя, че съпругата му е доктор по философия и е по-значима от него, Филип казва: "А, да, в нашето семейство имаме същия проблем".

Кралският съпруг също така не крие недоволството си, че четирите му деца приемат презимето на Елизабет - Уиндзор, а не неговото - Маунтбатън. "Аз съм единственият мъж в страната, на когото не е позволено да даде името си на собствените си деца", жалва се принц Филип.

В очите на закона бракът между кралица Елизабет Втора и херцога на Единбург е неравен - организацията на целия живот на принц Филип зависи от официалната програма на съпругата му. С течение на времето обаче той свиква с необичайната си позиция. "Моята роля на първо, второ и последно място е никога да не разочаровам Кралицата", заявява веднъж Филип.

Легендарното сърдито изражение на херцога на Единбург обаче крие добро сърце. По време на обиколка преди няколко години принц Филип забелязва в тълпата печално момиченце с едничък нарцис в ръка, което кралицата е пропуснала. Кралският съпруг преминава през огражденията, вдига детето и му казва да поднесе цветето си на Кралицата.

Кралица Елизабет Втора и принц Филип са се подкрепяли взаимно в "главоболията" покрай разводите на три от четирите си деца, както и в най-трудния период - от 1992 г., когато престолонаследникът принц Чарлз и принцеса Даяна оповестяват раздялата си до смъртта на лейди Ди пет години по-късно.

18 години след смъртта й, гробът на принцеса Даяна е в окаяно състояние

Успешното партньорство между кралица Елизабет Втора и съпруга й е изградено не само върху любов и взаимно уважение, но и върху сходното им чувство за хумор. Това не означава обаче, че в семейния си живот те са били имунизирани срещу обичайните за всеки брак кавги. Бившият личен секретар на кралицата, лорд Чартърис, е разкрил, че не е било необичайно за Елизабет да казва на съпруга си "да си затваря устата".

"Принц Филип е единственият мъж в света, който третира Кралицата просто като друго човешко същество. Той е единственият, който може да се държи по този начин. И колкото и странно да изглежда, смятам, че тя цени това", е казвал още лорд Чартърис.

Запитан веднъж каква е тайната на успешния брак, принц Филип е отговорил: "Различните интереси. Това е нещото, което не трябва да се оспорва". Бракът на кралица Елизабет Втора с херцога на Единбург, подобно на властването й, е триумф на стабилността . Заради склонността му към гафове и характерната му намусеност, важността на принц Филип често е омаловажавана. Не и от кралица Елизабет Втора обаче, която в речта си по случай златната годишнина от сватбата им през 1997 г., заяви, че през всички тези години Филип е бил нейна "сила и опора".

Източник: БТА