На преговорите не бе отбелязан кой знае какъв напредък във връзка с хуманитарните коридори
Приключи третият кръг преговори между Украйна и Русия в Беларус. Това съобщи руското посолство в Беларус.

"На преговорите не бе отбелязан кой знае какъв напредък във връзка с хуманитарните коридори", заяви представител на украинската делегация.

"Третият кръг от преговори се състоя в Беловежката гора", националния парк на границата между Беларус и Полша, посочи беларуската агенция БелТа в акаунта си в Туитър, като публикува снимка на членовете на руската и украинската делегация около масата за преговори.
 

Кой участва в преговорите?

Състава на руската делегация не се е променил, съобщи РИА. Начело е помощникът на президента Владимир Медински, заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко, заместник-началник на Отбраната Александър Радев , посланикът на Русия в Беларус Борис Гризлов и депутатът от руската Дума Леонид Слуцки.

От страна на Украйна преговарят съветникът на Зеленски Михаил Подоляк, ръководител на фракцията на "Слуга на народа" в парламента Давид Арахамия , министърът на отбраната Олексий Резников

По-рано в понеделник стана ясно, че руският външен министър Сергей Лавров и украинският му колега Дмитро Кулеба ще се срещнат в Анталия, Турция. Срещата е предвидена за четвъртък.

Предишния път двете делегации се събраха в района на западната беларуска Брестка област за два кръга разговори. Тогава те се споразумяха за отваряне на хуманитарни коридори за евакуацията на цивилното население на обсадените от руски войски украински градове Мариупол и Волноваха. Вчера обаче опитът за евакуация от Мариупол бе осуетен, като двете страни си размениха обвинения в неспазване на примирието.

Очакваният трети кръг от разговорите за мир беше предшестван тази сутрин от предупреждение на Генералния щаб на украинските въоръжени сили, че руските войски се готвят да щурмуват Киев с цел да го превземат до няколко дни.