Приходите от опиума – повече от половината от БВП на Афганистан
Приходите от опиума – повече от половината от БВП на Афганистан / снимка: БГНЕС

Приходите от продажбата на опиум представляват повече от половината от БВП на Афганистан, съобщи Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността в годишния си доклад за 2007 г., посветен на страната, цитиран от БГНЕС.

През 2007 г. печалбите от износа на опиум са достигнали 4 милиарда долара спрямо 3,1 милиарда за миналата година, което се равнява на 53% от БВП, изчисляван от афганистанското правителство на 7,5 милиарда долара, което не включва в тези сметки от печалбата на опиума.

Според изпълнителния директор на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността Антонио Мария Коста, около една четвърт от приходите от износ на опиум или 1 милиард долара отиват за земеделците, отглеждащи мака, от който се извлича опиумът.

Местните власти събират данъци върху маковата реколта, бунтовниците финансират своята дейност от производството и разпространението на хероина, а наркотрафикантите набират средства от търговията с дрога. През 2007 г. износът на опиум от Афганистан е достигнал стойност 1,7 милиарда долара, а на хероин и морфин около 2,3 милиарда долара.