Приеха руско-американска Декларация за стратегическите рамки
Приеха руско-американска Декларация за стратегическите рамки / cнимка: БГНЕС

В резултат на руско-американските преговори в Сочи е приета Декларация за стратегически рамки, предаде ИТАР-ТАСС.Съобщението направи президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция след завършване на срещата му с президента Буш.

Декларацията не отразява пробив в решаването на съществуващите проблеми, каза Путин. Според него важното е, че в документа е обобщено всички позитивно, което е направено през последните години в сферите на сигурността, неразпространението на ядрено оръжие, в борбата с тероризма и за развитие на деловото партньорство. В декларацията, отбеляза Путин, са отразени и проблемите, по които има разногласие, преди всичко във военно-политическата област.

Той изрази готовността на руската страна да работи за преодоляването им. Руската страна ясно заяви, че не е съгласна с решението за създаване на обекти на ПРО в Чехия и Полша и потвърди предложената от нея алтернатива, се казва в текста на декларацията, в която се изтъква още, че Русия е решена да води интензивен диалог със САЩ в областта на противоракетната отбрана. Като цяло оценката за резултатите от почти осемгодишната съвместна работа с президента на САЩ е положителна, подчерта Путин.