Приеха конвенция за забраната на касетъчните бомби
Приеха конвенция за забраната на касетъчните бомби / снимка: БГНЕС

Представителите на сто и единадесет държави официално приеха в Дъблин текста на конвенция за забрана на касетъчните боеприпаси, съобщи Франс прес.

Конвенцията беше приета на тържествена церемония тази сутрин на дъблинския стадион "Кроук парк". Документът забранява използването, разработването, придобиването, съхраняването или разпространяването на касетъчни бомби.

Предстои конвенцията да бъде официално подписана в Осло на 2 и 3 декември. След това ще започне процесът на ратифицирането й от съответните държави.

Франс прес, цитирана от БТА, отбелязва, че тази конвенция ще има същото историческо значение като приетата през 1997 г. Отавска конвенция, с която бяха забранени противопехотните мини.

Конвенцията беше приета в последния ден на международна конференция в Дъблин, открита още на 19 май. Тя се вписа в процес за забраната на касетъчните бомби, започнал още през 2007 г. в Осло. Тогава 46 държави по инициатива на Норвегия приеха декларация, в която призоваха до 2008 г. да се забрани използването на този вид бомби.

Сред страните участнички на форума в Дъблин обаче не бяха големите производители на касетъчни бомби като Съединените щати, Китай, Русия, Индия, Пакистан и Израел. Тези държави разполагат и с най-големи запаси от това оръжие, отнело живота на 13 000 хора по света.

Най-много жертви на касетъчните бомби има в Лаос, Ливан, Ирак, Афганистан и Виетнам, припомня Ройтерс.