Румен Радев
Румен Радев / Снимка: Президентство
Това, което искаме да инициираме от президентската институция, е така да направим, че да имаме каталог –картотека за данните за нашите сънародници в чужбина. Това каза президентът Румен Радев на среща с българската общност в Ню Йорк, предаде БГНЕС.

Президентът Радев се срещна с генералния секретар на ООН

"Знам, че е страшно трудно. Кой, къде, какво работи, какво учи, за да става този диалог, да има връзка между българите в чужбина, между браншовите организации в България, между образователните институции в България, между бизнеса в България. Тази връзка, къде има възможности – хора, които са завършили в чужбина, които са натрупали някаква голяма експертиза в чужбина, да могат подобаващо тези свои знания, опит, възможности, да ги предадат в България, но да имат живот, не по-малко добър от този в чужбина", добави Радев.

Румен Радев: Борбата с корупцията трябва да се води безкомпромисно

Той подчерта, че тези идеи се комуникират с институциите. "Непрекъснато сме в контакт с Външно министерство и с другите институции в България. Мисли се по тези въпроси. Имаме планове. Ако искате, може да направим следващия път и нещо по-практическо, можем да ви поканим в България, където представители на общностите от различни държави, където имаме по-големи диаспори и да започнем практически мерки", каза държавният глава. Според него е добре в Ню Йорк да се открие българско консулство.