Президентът на Тунис напусна страната, премиерът поема властта
Президентът на Тунис напусна страната, премиерът поема властта / БГНЕС

Президентът на Тунис Зин ал Абидин бен Али е напуснал страната след 23 години на власт. Премиерът на Тунис Мохамед Гануши заяви по националната телевизия, че поема функциите на временен президент.

„Съгласно член 56 от конституцията от този момент поемам функциите на временен президент", каза 69-годишният Гануши.

Новият президент говори от президентския дворец в Картаген. Той прочете декларацията си в присъствието на председателите на двете камари на парламента - на камарата на представителите (долната) Фуад Мебазаа и на съветниците (горната) Абдала Калел.

Досегашният президент Бен Али, изправен пред безпрецедентна политическа криза, е напуснал Тунис, съобщиха два източника, близки до правителството. От канцеларията на френския президент Никола Саркози заявиха, че не могат да потвърдят информацията на арабската телевизия Ал Джазира, че Бен Али е пристигнал в Париж, предаде Ройтерс.

В телевизионното си обръщение Гануши заяви, че ще спазва конституцията и ще възстанови стабилността в страната. "Обещавам да спазвам конституцията и да извърша обявените политически, икономически и социални реформи (. . .), консултирайки се с всички политически сили, включително политическите партии и гражданското общество", добави той.

Жителите на Тунис посрещнаха с всеобщо ликуване новината, че президентът Бен Али е напуснал страната, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на арабската телевизия Ал Джазира.

Съединените щати смятат, че народът на Тунис има право да избере лидерите си. САЩ внимателно ще наблюдават развоя на събитията в Тунис, се казва в съобщение на Белия дом, предаде Ройтерс.

Десетки души загинаха при размириците в Тунис, започнали като протест най-вече срещу високите цени на храните и липсата на социални перспективи. Хиляди хора се включиха в демонстрация по улиците на едноименната столица, за да призоват президента Зин ел Абидин Бен Али да подаде оставка.