/ gettyimages
Си Дзинпин и Дуда ще говорят за войната в Украйна
Анджей Дуда, полският президент, е на посещение в Китай, предаде Асошиейтед прес, като подчерта, че лидерът на държавата членка на НАТО е на посещение в страна, която подкрепя руската пълномащабна инвазия в Украйна.

"Опитвам се да поддържам приятелски отношения с Китай. Полша винаги е имала добри взаимоотношения с Китай и аз бих желал това да продължи", каза Дуда.

Очаква се днес той да се срещне с китайския лидер Си Дзинпин, като по думите на полския президент е било обсъждано да се проведат разговори по темата как да бъде постигнат мир в Украйна.

Запитан дали смята, че Китай държи ключа за мира в руско-украинския конфликт, Дуда отговори: "Мисля, че, до голяма степен, да".

Пекин заявява неутралитет по отношение на конфликта, като в същото време обвинява блока на НАТО, че, разширявайки се, е провокирал руския президент Владимир Путин да започне война в Украйна, и междувременно поддържа стабилни търговски и дипломатически отношения с Москва. Западът възприема тези действия като подкрепа за Русия и войната. 

Полша, която граничи с Украйна, предоставя убежище на украинските граждани, търсещи спасение от районите на сраженията, и поддържа твърда позиция срещу разрастването на руската агресия.

Дуда заяви, че ще разговаря със Си за упражняването на миграционен натиск на полската граница от страна на Беларус, което Варшава възприема като форма на хибридна война, включваща и кибератаки.

Друга цел на президента на европейската държава е премахването на визите за полски граждани за Китай и възможностите за увеличаване на полския износ за азиатската страна в търсене на баланс в търговските взаимоотношения. По данни на държавния статистически институт на Полша 13,9 % от националния внос за миналата година са дошли от Китай, докато полският износ за Китай е бил само малка част от това количество.

Предвижда се по време на визитата на Дуда да бъдат сключени двустранни търговски споразумения. Програмата на полския президент предвижда посещение във финансовия център в Шанхай в сряда за участие в полско-китайски икономически форум.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА