Президентът на Аржентина отхвърли подозренията за участие в незаконни офшорни схеми
Президентът на Аржентина отхвърли подозренията за участие в незаконни офшорни схеми / БГНЕС, архив

Президентът на Аржентина Маурисио Макри, който миналата година спечели изборите отчасти благодарение на обещанията си за борба с корупцията, отхвърли подозренията за участие в незаконни офшорни схеми, предаде Ройтерс.

Макри бе сред десетките хиляди богати и влиятелни хора, чиито имена се появиха в документите от панамската адвокатска кантора Мосак Фонсека.

Офшорният бизнес е законен, напомня Дойче банк за "Панамските документи"

В "Панамските документи" Макри се появява като директор на компанията Флег трейдинг (Fleg Trading), основана през 1998 г. и закрита през януари 2009 г. Депутати от опозицията настояха президентът да обясни ролята си в офшорната компания.

В кратко телевизионно интервю държавният глава посочи, че баща му Франко Макри - един от най-богатите хора в Аржентина, е създал компанията чрез "законна операция". "Това беше офшорна компания за инвестиция в Бразилия. Инвестиция, която в крайна сметка не бе завършена и аз бях директор. Няма нищо странно в това", каза Маурисио Макри.

Български политици не фигурират в „Досиетата Панама"

Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ) информира, че той не е посочил връзката си с Флег трейдинг в декларацията за активите си, която подава, след като става кмет на Буенос Айрес през 2007 г.

Според администрацията на президента той никога не е имал дял от компанията, така че не е бил задължен да съобщава за връзката си с нея.

Източник: БТА