Президентът на Абхазия Александър Анкваб подаде оставка
Президентът на Абхазия Александър Анкваб подаде оставка / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на Абхазия Александър Анкваб подаде оставка, съобщи ИТАР-ТАСС.

„С цел да се запази стабилността в страната, в съответствие с чл.65 от Конституцията на Република Абхазия, подавам оставка от поста президент на Република Абхазия. Призовавам всички към спокойствие, запазване на гражданския мир, провеждане на нови избори в нормална обстановка”, се посочва в обръщение на Анкваб към народа.

Вчера парламентът на отцепилата се грузинска област Абхазия назначи своя председател Валерий Бганба за и.д. президент и насрочи извънредни президентски избори на 24 август. Съответното постановление беше подкрепено от 24 депутати, а един се въздържа.

Премиерът на Абхазия Леонид Лакербай нарече постановлението „антиконституционно и революционно”. За незаконно го обяви и секретарят на Съвета за сигурност Нугзар Ашуба. Бганба бе насрочил за днес среща с Анкваб, избягал в руската военна база в Гудаута. Вчера преди заседанието двама имаха телефонен разговор. „Разговаряхме и аз му обясних ситуацията”, каза назначеният за и.д. президент.

Преди два дни опозиционни лидери обявиха, че вече държат властта в Абхазия въпреки отказа на президента Александър Анкваб да се оттегли, допълва БТА. Опозицията създаде Преходен национален съвет (ПНС), след като протестиращи нахлуха в сградата на президентската администрация в абхазката столица Сухуми във вторник. Анкваб избяга във военна база под руска юрисдикция недалеч от Сухуми.