През октомври насилието в Ирак е спаднало до най-ниското си равнище
През октомври насилието в Ирак е спаднало до най-ниското си равнище / netinfo

Равносметката от нападенията срещу гражданите и иракските сили за сигурност през октомври е достигнало най-ниското си равнище от началото на вълната на кръвопролитни сблъсъци между различните вероизповедания през февруари 2006 година. Това предаде днес АФП, като цитира официални иракски данни.

През първите четири седмици на октомври при сблъсъци са били убити 285 цивилни и служители на иракските сили за сигурност, сочат данните на три министерства - вътрешно, на отбраната и здравеопазването.

Тази равносметка не включва загиналите американци и убитите бунтовници при операции на военните части на САЩ и Ирак.

Атентатът, извършен на 22 февруари 2006 година, срещу шиитска джамия в сунитския град Самара (централната част на Ирак), е събитието, което се приема като начало на кампанията от нападения и кръвопролитни сблъсъци между шиитите и сунитите.

През февруари 2006 г. бяха убити 673 цивилни, а през ноември техният брой достигна 1975. През януари, най-мрачния месец в историята на страната след началото на военната операция на съюзническите сили, оглавявани от САЩ, жертва на насилието между шиитите и сунитите са станали 1992 цивилни, се посочва в общите данни на трите иракски министерство.

От февруари 2007 г. американското командване задейства план заедно с иракските сили за гарантиране на сигурността основно в Багдад. Тези мерки доведоха да намаляване на кръвопролитните сблъсъци, отбелязва Франс прес.