Препоръчват допълнителните US войници в Ирак да останат там до 2008 г.
Препоръчват допълнителните US войници в Ирак да останат там до 2008 г. / netinfo
Високопоставен американски командващ в Ирак препоръчва изпратените от президента Джордж Буш допълнителни войници да останат там поне до февруари 2008 г., съобщава вестник "Ню Йорк таймс".

Мнението на генерал-лейтенант Реймънд Одиерно, който отговаря за текущите операции на американския контингент в Ирак, отразява новата доктрина на американската армия за борба срещу иракските бунтовници, която поставя акцент върху продължителните усилия за спечелване на населението, отбелязва американският ежедневник. Препоръката взима предвид и това колко е сложно разполагането на петте допълнителни бригади.

Белият дом никога не е съобщавал колко дълго възнамерява да запази повишената численост на американския контингент в Ирак. Според представители на армията броят на американските военнослужещи там ще започне да намалява през август.

Президентът обаче често заявява, че ще се вслушва внимателно в командирите на място, преди да взима решения за стратегията и за числеността и състава на американския контингент в Ирак, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Вестникът припомня, че повечето демократи и много републиканци и в Сената, и в Камарата на представителите са дали ясно да се разбере, че са против сегашното изпращане на подкрепления. Едно евентуално решение на Белия дом да удължи престоя на допълнителните части вероятно ще направи по-интензивни политическите дебати за войната в Ирак, прогнозира в тази връзка "Ню Йорк таймс".