/ БГНЕС
В Братислава премиерът Кирил Петков се срещна с лидерa на демократичното движение на Република Беларус Светлана Тихановская, съобщиха от Министерския съвет на официалната си страница във Фейсбук. 

Двамата обсъдиха тежката ситуация в Беларус, като Петков е изразил загриженост за сериозното нарушаване на човешките права и на фундаментални ценности в страната. Министър-председателят потвърди подкрепата на България за демократичните сили в Беларус.





Във Братислава Кирил Петков разговаря и с украинския вицепремиер по евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина.

Тя е поздравила българския премиер за "проявеното лидерство в настоящия изключително сложен момент, когато му се налага да търси решения на спрените газови доставки за България, да работи интензивно с европейските лидери за налагането на санкции заради руската агресия в Украйна и същевременно да се справя с предизвикателства за България във вътрешнополитически план", посочват от МС.

От своя страна Петков е изтъкнал подкрепата на България за Украйна, както във войната, така и по отношение на европейската перспектива на страната.

Българският министър-председател отбеляза, че молбата на Украйна за членство в ЕС ще бъде обсъдена от европейските лидери на заседанието на Европейския съвет в края на юни.



Премиерът Кирил Петков е в Словакия по повод 17-ото издание на Глобалния форум по сигурността „ГЛОБСЕК“.