Премиерът на Зимбабве бе ранен, а жена му загина при катастрофа
Премиерът на Зимбабве бе ранен, а жена му загина при катастрофа / снимка: БГНЕС

Министър-председателят на Зимбабве Морган Цвангираи бе ранен, а съпругата му загина при автомобилна злополука днес, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позовават на източници от партията на премиера на Зимбабве Движение за демократична промяна.
   
Цвангираи е настанен в болница с наранявания, но няма опасност за живота му. Негов помощник също е хоспитализиран. Съпругата на премиера Сюзан Цвангираи обаче е загинала, според източник от Движението за демократична промяна.
   
Автомобилната злополука станала, когато Морган Цвангираи пътувал за предвидена за уикенда проява южно от столицата Хараре. Колата му била ударена странично от камион.
   
Цвангираи оглави създаденото по-рано този месец в Зимбабве след дълги перипетии правителство на националното единство. То е изправено пред многобройни и тежки проблеми - недостиг на храна и гориво, най-високата инфлация в света и епидемия от холера, при която по данни на Световната здравна организация са били заразени близо 88 хиляди души, 4 хиляди от които са починали.
   
Западът се надява новото правителство, създадено в съответствие с постигнатото през септември миналата година споразумение за подялба на властта между президента Робърт Мугабе и Морган Цвангираи, да осигури политическа стабилност. Напрежението в новия кабинет обаче се покачи заради ареста на представителя на Движението за демокартична промяна Рой Бенет.
   
Говорител на полицията съобщи днес, че тя е задържала магистрат, който се опитал да освободи Бенет, когато Върховният съд все още не се е произнесъл по неговия случай.