Прекратиха делото за финансови злоупотреби срещу Тимошенко
Прекратиха делото за финансови злоупотреби срещу Тимошенко / БГНЕС

Районен съд в украинския град Харков прекрати наказателното дело за дейността на корпорацията "Единни енергийни системи на Украйна" (ЕЕСУ). Съдът вдигна и запора върху имуществото на Юлия Тимошенко, ръководител на корпорацията през 90-те, предаде ИТАР-ТАСС.

Днес група държавни обвинители се отказаха от обвинението във финансови злоупотреби срещу Тимошенко в рамките на делото на ЕЕСУ, съобщиха прокурори по време на съдебното заседание. Според тях събраните доказателства не потвърждават изцяло вината на Тимошенко, а възможностите за събиране на нови са изчерпани, пише БТА.

Наказателното дело срещу Тимошенко бе образувано през октомври 2011 година от Службата за сигурност на Украйна. Тя бе заподозряна в укриване на данъци, злоупотреби с бюджетни средства чрез незаконно връщане на ДДС и др., напомня агенцията.

Днес Върховната Рада прие закон за снемане на съдимостта срещу Тимошенко и на бившия украински вътрешен министър Юрий Луценко, предаде ИТАР-ТАСС. Това стана с приемане на закон "За реабилитиране на лица в изпълнение на решения на Европейския съд за правата на човека".

Действието на закона касае лицата, осъдени в периода 1 февруари 2010 г. до 1 март 2014 г. по обвинения, свързани с присвояване и разхищение на имущество, злоупотреби със служебно положение, превишаване на власт и небрежност при изпълнение на служебните задължения.