/ БГНЕС
Улицата в Букурещ, на която се намира консулският отдел на посолството на Русия, да бъде прекръстена на името на Алексей Навални. Това ще предложи като решение на Генералния съвет на Букурещ опозиционната партия Съюз за спасение на Румъния (USR), предаде агенция Аджерпрес, като се позова на прессъобщение на партията.

Руският опозиционен политик Алексей Навални почина в петък (16 февруари) на 47 години в наказателна колония в Арктика, където излежаваше 19-годишна присъда.

Букурещката организация на Съюз за спасение на Румъния подчертава, че тази инициатива представлява важна крачка в подкрепа на демократичните ценности и правата на човека, потвърждавайки солидарността с онези, които се борят за свобода и справедливост по целия свят.

Причината за смъртта на Навални все още не е официално установена

"Преименуването на улицата, на която се намира седалището на консулството на Русия, на улица „Алексей Навални“ не е само символичен жест. Това е ясно послание, че подкрепяме борбата за свобода, право и демокрация. Това е израз на нашата солидарност с всички тези, които подобно на Алексей Навални, рискуват свободата и дори живота си, за да защитят страната си от корупция и авторитаризъм. С този акт почитаме смелостта и жертвата на Навални и потвърждаваме ангажимента към ценностите, които стоят в основата на един по-справедлив свят за всички", заяви председателят на букурещката организация на партия Съюз за спасение на Румъния Влад Войкулеску.

Кой бе Алексей Навални (Биография)

Кметът на Първи сектор в Букурещ Клотилд Арманд обяви във Фейсбук, че подкрепя инициативата за промяна на името на улицата.
За приемане на решението е необходимо гласуване с мнозинство в Генералния съвет на Букурещ и разрешение от префекта, пояснява Аджерпрес.
Букурещката организация на Съюз за спасение на Румъния е създала и петиция, която може да бъде подкрепена от гражданите в интернет.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Георгиева/БТА