Руският опозиционен лидер Алексей Навални е мъртъв. Той е починал в затвора ИК-3, известен и под името „Полярен вълк“, където излежаваше присъдата си, съобщиха от затворническата служба на Русия.

Смъртта му е изненадваща, тъй като Навални не е имал никакви здравословни оплаквания, когато е говорил по видеовръзка пред съда в четвъртък, 15 февруари, информираха държавните медии.


Съпругата на Навални с първи емоционални думи за смъртта му

"Алексей Навални не се оплака от здравето си и "говори активно, представяйки аргументи в защита на позицията си", каза областен съд от град Владимир, източно от Москва, предаде АФП

47-годишният бивш адвокат, който стана известен с твърденията си за огромна корупция в Русия, се намираше в затвор на около 60 км северно от Полярния кръг.

 


„Полярен вълк“: Жестокият руски затвор, в който намери смъртта си Навални (СНИМКИ/ВИДЕО)


Навални
БГНЕС


Какво се е случило в затвора „Полярен вълк“ на 16 февруари

По данни на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Алексей Навални е починал днес след внезапно прилошаване.

"На 16 февруари 2024 г. в поправителната колония № 3 осъденият Навални А. А. се почувствал зле след разходка и почти веднага изгубил съзнание. Веднага са пристигнали медицински работници от институцията и е бил извикан екип за спешна медицинска помощ", се казва в съобщение на сайта на ФСИН.

 Според същия източник причината за смъртта на този етап не е установена.

"Всички необходими реанимационни мерки бяха проведени, но не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват", съобщиха още от ФСИН.

Майката на Навални: На 12 февруари беше здрав и щастлив
 

Алексей Навални и Юлия Навалная
БГНЕС

Алексей Навални получи през август миналата година тежка присъда: 19 години затвор за "екстремизъм", която изтърпяваше в един от затворите с най-строг режим в Русия. Този висок рус мъж с пронизващи сини очи изглеждаше отслабнал и състарен по време на своите видеоконферентни включвания при последните съдебни изслушвания, в които участваше, припомня "Франс прес".
 

Алексей Навални
БТА


През 2020 г. опозиционерът оцеля при предполагаемо отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок" по време на предизборна обиколка в Сибир - нещо, за което той и поддръжниците му обвиниха Кремъл. Прехвърлен за лечение в Германия в състояние на кома, след възстановяването си той реши да се върне в Русия и веднага беше арестуван.

Отравянето, гладната стачка и многократният престой в изолатора се отразиха на здравето на Навални, допълва АФП.

Кой бе Алексей Навални (Биография)

"Аз имам своята страна и своите убеждения. И не искам да се откажа от страната си или от убежденията си", казваше приживе Навални. "Не мога да предам нито първото, нито второто. Ако убежденията ти струват нещо, трябва да си готов да ги отстояваш. И ако е необходимо, да направиш жертви."

Алексей Навални
БТА


Навални неведнъж се е оплаквал от условията в наказателната колония, като директно ги е наричал изтезания. Той е бил лишаван от сън, не е получавал медицинска помощ и умишлено е бил поставен в килия с осъден за убийство затворник, който страда от тежки заболявания и не спазва лична хигиена. Освен това не му е бил разрешен никакъв контакт със защитниците или роднините му.

Христо Грозев: Днес Навални беше окончателно убит от Путин

Адвокатът на Алексей Навални също заяви пред "Новая газета", че Навални е бил добре преди 2 дни.

"По решение на семейството на Алексей Навални няма да коментирам нищо. В момента се занимаваме с изясняването на нещата. В сряда бях при Алексей. Тогава всичко беше нормално", цитира изданието думите на адвоката.
 

"Доколкото ни е известно, сега в съответствие с всички действащи правила ФСИН се занимава с всички проверки и уточнения и така нататък. Не са необходими никакви заповеди, защото по този въпрос има определен набор от правила, от които ФСИН сега се ръководи", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той обяви, че Путин е информиран за смъртта на неговия критик.

Тук може да видите първите думи на съпругата на покойния Навални след новината за смъртта му.

 
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, БГНЕС, АФП, Франс Прес,ТАСС