Предлагат руски гранатомети за защита от пирати и танкове
Предлагат руски гранатомети за защита от пирати и танкове / снимка: БГНЕС

Руски производители предложиха потенциално решение за борба с морските пирати, предаде Лента.ру. Решението е в използването на руския гранатомет ДП-64, който според експертите може да защити всеки плавателен съд от пиратски атаки. Генералният директор на научно-производственото предприятие "Базальт" Владимир Коренков подчерта, че изстрелът се извършва като от обикновена пушка, без да се образува реактивна струя. Това позволява използването му в затворени помещения на борда на кораби, без опасност от повреди.

Гранатите от ДП-64 могат да поразят цел на разстояние 400-500 метра, като целта може да бъде водолаз или друга лека надводна цел. Гранатометът е практически безшумен и може да се управлява дистанционно. Към разработеното през 1989 г. оръжие за антидиверсионни цели се предлагат и нелетални боеприпаси. ДП-64 се използва от екипажите на катери, морската пехота и граничните войски на ФСБ. Интересът към руските гранатомети остава традиционно силен, особено в Африка и Близкия Изток.

Към първите гранатомети от ново поколение РПГ-32 "Хашим", произвеждани съвместно от Русия и Йордания, са проявили интерес почти всички страни от тези региони. Гранатите, изстреляни от уникалната руска разработка, могат да пробият всяка съществуваща танкова броня.

Очаква се до 2018 г. Русия да остане лидер на световния пазар на гранатомети, като заема почти 60 % от продажбите и 47% от паричните приходи, допълва БГНЕС.