/ БГНЕС
Журналист, критикуващ правителството на президента Реджеп Ердоган, беше хоспитализиран след нападение срещу него извън дома му, съобщи вестникът „Yenicag”, за който работи жертвата.

Колумнистът Явуз Селим Демираг е бил пребит от около пет-шест души с бейзболни бухалки, след като е участвал в телевизионно предаване. Нападателите са избягали от местопрестъплението с кола.

Причината за нападението не е известна, но се случва в период на напрежение по повод решението за отмяна на резултатите от кметските избори в Истанбул на 31 март, спечелени от опозицията.

ВИС на Турция разреши повторното провеждане на изборите в Истанбул

Партията на Ердоган заяви, че гласуването в Истанбул е помрачено от измама, но опозицията твърди, че избирателният съвет е бил подложен на натиск от правителството, което отчаяно иска да задържи властта в най-големия град на Турция.

Националистическата партия, която Демираг подкрепя, е част от опозиционен съюз, чийто кандидат, Екрем Имамоглу, спечели контрола над кметството на Истанбул преди мандата му да бъде отменен тази седмица.

Кемал Киличароглу, един от лидерите на основната опозиционна Републиканска народна партия, посети Демираг в болницата и осъди нападението.

"Как може един журналист да бъде бит, само защото е участвал в програма, изразил е мнението си или е критикувал някого?", каза той пред репортери на Асошейтед прес. – „На къде отива Турция?“

Нападението беше осъдено и от турската Асоциация на журналистите, която заяви, че атаката поражда загриженост относно свободата на медиите.

„Политиците, които изпитват трудности да подкрепят идеята за свободата на медиите и изразяването и превръщат вестниците и журналистите в мишени, играят важна роля в тези видове атаки“, заявиха от Асоциацията.

Журналистът е в стабилно състояние и се очаква днес да бъде изписан от болницата.
БГНЕС