/ БГНЕС
Хавайските власти възобновиха масовата евакуация на посетители и жители, блокирани на север от исторически град на хавайския остров Мауи, който беше унищожен от горски пожар, предаде Асошиейтед прес, като се позова на официални представители. 

Горските пожари, разпалвани от силните ветрове на ураган, преминаващ далеч на юг от островната верига, преминаха в нощта срещу сряда през град Лахайна и други части на остров Мауи. По данни на властите най-малко 36 души са загинали, а десетки други са били ранени. Повече от 271 постройки са били повредени или унищожени. Това е най-смъртоносният пожар в САЩ след този в Калифорния през 2018 г., при който загинаха най-малко 85 души, след като пламъците на практика изравниха със земята град Парадайз, посочва АП.

Огромен пожар в Хавай, десетки са загинали

Главният път, който минава покрай западното крайбрежие на Мауи - и също така е единственият път към и от Лахайна - беше затворен за по-голямата част от движението, докато продължаваха действията по гасене на пожара и спасяване на хора.

Официални представители от щата Хавай днес предупредиха, че броят на жертвите може да нарасне, тъй като пожарите продължават да горят, а спасителните екипи са се разпръснали, за да претърсват изпепелените райони. Пламъците са бушували през цялата нощ и са принудили възрастни и деца да се гмуркат в океана, за да избягат от тях.

Президентът на САЩ Джо Байдън снощи заяви, че е наредил "всички налични федерални средства" да помогнат в борбата с горските пожари. Байдън добави, че министерството на транспорта работи с частните авиокомпании, за да евакуира туристите от острова, а министерствата на вътрешните работи и на земеделието "са готови да подкрепят усилията за възстановяване след пожара".
Владимир Арангелов, БТА