Пожарникари заляха с пяна полицаи на протест в Брюксел
Пожарникари заляха с пяна полицаи на протест в Брюксел / снимка: Sofia Photo Agency

Протест на пожарникарите в Брюксел надхвърли предварителните очаквания, като демонстрантите нарушиха предварителния маршрут за своята проява и влязоха в съприкосновение с органите на реда, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

В сърцето на Брюксел, край сградата на Министерския съвет, около 1000 огнеборци заляха с пожарогасителна пяна охраняващите проявата полицаи. Това предизвика полицейските сили за борба с безредиците да използват палки, за да възстановят реда.

Полицейски вертолети наблюдават зоната на протеста.

Исканията на пожарникарите са свързани с възможностите им за работа, със заплащането на труда им, с изискванията за израстване в службата и за години за пенсиониране. Традиционно пожарникарите влизат в сблъсъци с полицията при протестите си, но рядко се налага полицаите да използват помощни средства срещу тях. Протестът днес доведе до значителни затруднения в уличното движение в белгийската столица и съвпадна със седмичното заседание на правителството в обградената от демонстранти сграда.

В няколко градове в Белгия протестират служители на специалните служби, правосъдната система, артисти. Общото в исканията им е осигуряването на повече бюджетни средства за тяхната дейност.