По данни на българското посолство в Република Северна Македония резултатите от извършения днес ДНК анализ от специалистите на Института по съдебна медицина в Скопие са потвърдили самоличността на четирите жертви в катастрофата с пътнически самолет тип „Чесна”. И четиримата са български граждани.
 
Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.
 
Самолетът се разби на 2 април 2019 г. северозападно от връх Солунска глава на територията на Северна Македония.
 
Предприети са действия за транспортиране на телата на жертвите в България.

Самолет се разби в Македония, четиричленно българско семейство загина

Спецкомисия от три ведомства пое разследването на авиокатастрофата в Македония, отнела живота на едно българско семейство, посочва NOVA.
 
Беше тежко за гледане. Огледът вчера беше доста успешен, успяхме да снемем всички доказателства на място”, обясни Зоран Илиевски, директор на Института за разследване на тежки инциденти и авиокатастрофи.

Младен Маринов: Няма оцелели при самолетната катастрофа, открити са 4 тела
 
„Огледът се вършеше в изключително лоши метеорологични условия и нямаше възможност самолетът да бъде пренесен от мястото на инцидента до хангар в Скопие”, пък допълни говорителят на Държавното обвинение в Македония Елизабета Найденовска.
 
Първоначално като основна версия за катастрофата бяха посочени метеорологичните условия. „Сега се разследват всички версии - цялата причинно-следствена връзка, за да се случи инцидентът”, допълни Найденовска.
 
Обяснения няма да се снемат от Ръководството на въздушната авиация в Охрид, която дава разрешение за излитане на самолета, въпреки че и там времето е било лошо.

Всеки пилот, който е лицензиран, сам прави своя план за летене, носи го в организацията за изготвяне на плана за летене и сам решава дали ще осъществи полета, или не”, коментира Зоран Илиевски.

самолет катастрофа Македония
МВР, Северна Македония

Белово скърби за загиналото семейство в самолетната катастрофа край Скопие
 
Щателно ще бъде проверена и цялата документация на самолета.

„Преглеждаме дали е бил изправен самолета, дали всички части от него са функционирали, когато се е случил инцидентът“, допълни говорителят на държавното обвинение в Скопие.

Двама българи ще са в постоянна връзка с македонските власти и ще са наясно с хода на разследването.

Не са открити документи на мястото на самолетната катастрофа с българи край Скопие (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Междувременно вътрешният министър Младен Маринов обяви, че България ще започне паралелно разследване на трагедията. Летателната машина, която се разби в македонската планина Якубица, е била с изрядни документи и е преминала всички технически проверки. Това става ясно от информацията, поискана от транспортното ни министерство от германската фирма, която е поддържала летателното средство.