Потребителски организации призоваха италианците на хлебна стачка
Потребителски организации призоваха италианците на хлебна стачка / netinfo

Най-големите потребителски организации призовават италианците да се откажат да купуват хляб на 18 септември, като чрез еднодневната "стачка" изразят гнева си от покачващите се цени на храните и подтикнат правителството към действие, предаде Ройтерс. Заради икономическа криза, засягаща Италия, семействата обедняват все повече и е необходима тежка борба, която изисква твърда позиция и участие на всички, заяви организацията "Кодаконс", една от четирите, подкрепящи стачката.

Цената на пастата нарасна с над 30 процента през юни, а цената на хляба - с над 13 процента, съобщи миналата седмица министерството на финансите. Според тях повишаването на цените на основните хранителни продукти и енергията ще принудят италианските семейства да похарчат допълнително по 2000 евро тази година.

Организациите, които миналата година свикаха еднодневна стачка срещу пастата, обвиняват спекулантите, че надуват цените, и правителството, че не защитава гражданите. Те планират и протести на площадите в различни градове на цяла Италия успоредно с бойкота на хляба. Хлебопроизводителите обаче не бяха смутени. Всеки може да отвори хлебопекарна и сам да се убеди колко печелят хлебарите, заяви в отговор Италианската федерация на хлебопекарите.