Посолството ни в Тбилиси се готви за евакуация
Посолството ни в Тбилиси се готви за евакуация / снимка: БГНЕС

 

 

Българското посолство в Тбилиси е готово за евакуация, служителите на други дипломатически мисии вече напускат грузинската столица, това съобщи в интервю за Дарик българският посланик в Грузия Бранимир Радев. Според него, част от жителите на Тбилиси вече са напуснали града, а грузинската армия укрепва западните подстъпи към столицата, откъдето евентуално могат да настъпят руските войски в случай, че решат да превземат столицата.

 

 

Ето какво още каза в интервюто си за Дарик посланик Радев:

 

 

 

 

Градът доста е поопразнен. Още от вчера следобед намаля много силно потокът от автомобили, очевидно хората са се изтеглили от града. Нашето посолство се намира в една офис сграда заедно с посолството на Израел. При тях в момента се подготвя транспорт за евакуиране. Има три автобуса и много хора. И другите посолства съобщиха, че са предложили на желаещите техни граждани, включително и членове на семействата на дипломатическия персонал, да напуснат страната.

 

 

Българското посолство смята ли да евакуира част от персонала си?

 

 

Ние имаме разрешение на министъра на външните работи да предложим на желаещите хора да напуснат страната – не само от персонала, но и от българите, които се намират тук. В момента провеждаме тази процедура, може би ще има няколко човека, 7-8, които ще пожелаят да напуснат. Осигурили сме транспорт за тях до Ереван.

 

 

Руските части не са дошли в Тбилиси. Имаше съобщение, че са се придвижили на 20 километра на изток от Гори по посока на Тбилиси, след което са се върнали обратно. Тук руски части, никакви части не са влизали и не е имало стълкновения на територията на града. Има масово изкупуване на хранителни стоки от магазините, първо изчезна водата.