/ iStock/Getty Images
Португалският премиер Антониу Коща обяви, че мерките за изолация в страната ще бъдат вдигнати поетапно сектор по сектор, предаде Ройтерс. Мерките бяха наложени преди шест седмици с цел борба с епидемията от новия коронавирус.

От 4 май ще започне да се прилага план в три фази за отваряне на различни сектори на икономиката на всеки 15 дни. Ще се започне с малките квартални магазини, фризьорските салони, магазините за продажба на автомобили и книжарниците.

Ако епидемията се забави втората фаза на плана ще започне на 18 май с отваряне на по-големите магазини, ресторанти, музеи, галерии и кафенета, но с редуциран капацитет.
На същата дата ще бъдат отворени предучилищните учебни заведения и детските центрове, ще се подновят занятията и за учениците в последните два гимназиални класа. Учениците ще трябва да носят маски.

Повечето хора искат милиардерите да помогнат за преодоляване на бедността и неравенството


В началото на юни ще отворят детските ясли, а дистанционното обучение ще остане в сила за началното училище и за гимназистите в начален гимназиален курс. А театрите и киносалоните ще отворят врати на 1 юни.

През май дистанционната работа ще трябва да оставен в сила там където това е възможно.

От понеделник носенето на маски ще бъде задължително на различни места в страната, включително и в обществения транспорт, който ще работи с намален капацитет.
Шампионатът по футбол ще може да бъде подновен в последния уикенд на май, но големите търговски площи ще трябва да изчакат до 1 юни, за да отворят отново врати.

Португалия започва масово извършване на тестове в домовете за социални грижи

Премиерът Коща призна, че този процес на излизане от изолация не е без рискове и призова гражданите да спазват социалната дистанция.

В страната има 25 045 случая на зараза и 989 смъртни случая. Властите извършват 37 000 теста на един милион жители, което е един от най-високите показатели в света.
БТА